rekening vergelijken

Online brokers en zelf beleggen

Beleggen is niet gratis. Vaak brengen brokers transactiekosten, bewaarlonen of een bepaald winstpercentage in rekening. Ook werken online brokers met zogeheten spreads, dat zijn kleine verschillen in de koop- en verkoopprijs van beleggingsproducten. Die verschillen vormen dan de winst voor de betreffende broker. Veel brokers richten zich op beleggers met een lange termijn focus, waarbij transactiekosten niet zo hoog zijn en juist het bewaarloon miniem gehouden dient te worden. Korte termijn beleggers handelen echter veel en willen de transactiekosten daarom zo laag mogelijk houden. Wie liever belegt op korte termijn, is niet gebaat bij kosten per transactie.

Vergelijk nu zelf alle brokers en kies degene die het beste bij jou past!

Altijd al willen zelf beleggen? Open direct een rekening bij de beste broker!

Vergelijk de beste en goedkoopste brokers

Profiteer van de voordelen van moderne online brokers. Nu brokers vergelijken:

  • Alle beleggingsrekeningen in één oogopslag
  • Vergelijk snel de beste brokers
  • Open eenvoudig een beleggingsrekening online

Vergelijk alle brokers »

Wat is een broker en wat is zijn product?

 Een broker staat voor beurshandelaar. In de praktijk is het een bedrijf dat het voor jou mogelijk maakt om (online) te handelen in bijvoorbeeld:

  • Aandelen
  • Beleggingsfondsen
  • Opties
  • Obligaties
  • Grondstoffen

Het aantal beleggingsproducten verschilt per broker, dus weeg van te voren af welke beleggingsproducten jouw interesse hebben. Het verhandelen van de beleggingsproducten gaat via de online beleggingsrekening bij jou broker. In vele gevallen en van oudsher zijn brokers banken, maar steeds meer online brokers opereren als zelfstandig bedrijf en richten zich op de particuliere belegger. Online brokers onderscheiden zich door, met moderne handelsplatformen, realtime inzicht te geven in beurskoersen.

Welke online brokers zijn er?

Enerzijds zijn er de (nieuwe) online brokers, zoals bijvoorbeeld:

728x90

Stappenplan voor het kiezen van een broker

Trader beim Handel mit Aktien von zu Hause.
Waar je op moet letten bij het kiezen voor een broker, wordt in het onderstaande stappenplan duidelijk:

  1. Lezen over beleggen: actuele en volledige informatie over brokers, online beleggen en beleggingsproducten helpt je om de dynamiek van de beursvloer onder de knie te krijgen.
  2. Brokers vergelijken: op deze site vergelijk je gemakkelijk en snel de beste online brokers en kun je aanzienlijke kosten besparen. Denk daarbij aan bewaarlonen en transactiekosten, maar ook aanvullende services als de gebruikte handelsplatformen, online toegankelijkheid en advisering van de online broker. Belangrijk voor zowel de beginnende als de gevorderde belegger.
  3. Broker uitkiezen: als je hebt vergeleken en de beste broker hebt uitgekozen, klik je simpelweg op de link ‘naar aanbieder’ en kom je op de site van de broker waar je direct een beleggingsrekening kunt openen. Daarvoor dien je simpelweg een aantal persoonlijke gegevens in te vullen. Daarna krijg je nog enkele documenten opgestuurd om te ondertekenen en te retourneren.
  4. Aan de slag met zelf beleggen: als de broker van jouw keuze jouw rekeningaanvraag bevestigd heeft, kun je echt aan de slag met zelf beleggen en een order plaatsen. Dat betekent in de praktijk je oriënteren op beleggingsproducten, inloggen op handelsplatformen en toegang krijgen tot specifieke beurzen waar je de beleggingsproducten van jouw gading kunt kopen en verkopen. Overigens dien je bij sommige online brokers nog een bepaald geldbedrag op je rekening te zetten voordat je kunt zelf beleggen.

Hoe kan ik veilig zelf beleggen?

Unterschrift des Postident-ScheinsVeilig zelf beleggen begint bij het inschatten van de risico’s van zelf beleggen. Door de koersgevoeligheid van beleggingen, brengt zelf beleggen meer risico’s mee dan bijvoorbeeld sparen. Doorgaans kan op de lange termijn beleggen in stabiele beleggingsfondsen aanzienlijk minder risicovol zijn dan op de korte termijn beleggen in grondstoffen, echter beleggen is een spel waarbij je aanzienlijke rendementen kunt behalen en ook alles kunt verliezen. Om beleggen meer veilig te maken, is het bijvoorbeeld mogelijk om bij het aanvragen van een beleggingsrekening een risicoprofiel in te vullen. Dan zie je vanzelf welke producten bij jou als belegger passen en welke niet. Daarnaast is er in Nederland sprake van een beleggerscompensatiestelsel, waarbij bij een aantal brokers en banken een bedrag tot €20.000 gegarandeerd is indien de betreffende broker of bank failliet gaat.