rekening vergelijken

Gewoon of deposito sparen?

5 mei 2015
Spaarvarken met een rekenmachine.

Welke spaarvorm past bij jou?

De meeste mensen kiezen ervoor om hun spaargeld op de bank te zetten. Dit kan op een “gewone” spaarrekening, maar ook op een depositorekening. Bij beide vormen van sparen ontvang je rente. De depositospaarrentes zijn de afgelopen tijd echter flink omlaag gegaan, is het daarom nog wel een wijze keus om te kiezen voor een depositorekening? Kun je je geld niet beter op een gewone spaarrekening zetten? In dit artikel leggen we allereerst uit wat een deposito rekening inhoudt en zullen we het sparen op een deposito vergelijken met sparen op een gewone spaarrekening. Vervolgens zetten we de voor- en nadelen van deze vormen van sparen voor je op een rij. We eindigen met een conclusie.

Wat is deposito sparen?

Als je je spaargeld op een deposito rekening hebt staan, heb je met de bank de looptijd en de rente afgesproken. Soms is er ook sprake van een minimumbedrag dat je moet inleggen. De looptijd kan langer of korter zijn (variërend van enkele maanden tot wel twintig jaar). Het rentepercentage is hoger naarmate de looptijd langer is. Als je met de bank hebt afgesproken dat je rente elk jaar stijgt, is er sprake van een zogenaamde klimrenterekening. Als je je spaargeld op een depositorekening hebt staan, ontvang je meestal meer rente dan wanneer je je geld op een gewone spaarrekening zet, omdat de bank in het geval van een depositorekening zeker is van jouw geld. De deposito rente kan veel afwijken van de rente op een spaarrekening: de hoogste deposito rente kan wel een procent hoger liggen dan de hoogste spaarrente. Nog meer rente ontvang je bij een “achtergesteld deposito”, dat niet, zoals de meeste deposito’s, valt onder de garantieregeling van De Nederlandse Bank. Gedurende de looptijd kun je je geld dat op een depositorekening staat niet (of alleen in bijzondere gevallen) vervroegd opnemen. Doe je dit toch, dan krijg je vaak te maken met opnamekosten of een boete. Ook bijstorten is niet mogelijk tijdens de looptijd.

Voor- en nadelen depositosparen

Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van depositosparen ten opzichte van gewoon sparen? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Voordelen depositosparen

  • Het geeft je zekerheid: je weet van tevoren hoe hoog de rentevergoeding en wat de eindopbrengst zal zijn. Als de rentes van spaarrekeningen dalen, heb jij daar geen last van.
  • Deposito rente is hoger dan rente op een spaarrekening.
  • Je spaart veilig vanwege de garantieregeling van De Nederlandse Bank.
  • Sommige spaardeposito’s kunnen je belastingvoordeel opleveren.

Nadelen depositosparen

  • De zekerheid van een depositorekening kan ook in je nadeel werken: stijgen de spaarrentes, dan stijgt de rente van jouw spaardeposito niet.
  • Bijstorten en tussentijds/vervroegd opnemen is niet mogelijk of brengt een boete/opnamekosten met zich mee (dit nadeel kun je ook zien als voordeel: je kunt moeilijk bij je geld, waardoor depositosparen een goede manier is om te sparen voor een grote uitgave in de toekomst).
  • Een depositorekening is niet flexibel omdat looptijd, rentepercentage en inleg vastliggen.

Alternatieven depositosparen

Als alternatief op depositosparen kun je natuurlijk, zoals we hierboven gezien hebben, je geld op een gewone spaarrekening zetten. Nog een andere mogelijkheid zijn spaarrekeningen met voorwaarden, bijvoorbeeld maandsparen, waarbij je, als je een vast bedrag per maand spaart, profiteert van hogere rentes.

Conclusie

Het doel van dit artikel was deposito vergelijken met een gewone spaarrekening. Concluderend kunnen we stellen dat deposito sparen als grootste voordeel heeft dat de rente vaststaat en hoger is dan bij een gewone spaarrekening. De hoogste deposito rente wijkt namelijk vaak veel af van de hoogste spaarrente. Vanwege alle beperkende voorwaarden die gelden, is depositosparen echter alleen geschikt als je weet dat je (een bepaald gedeelte van) je geld een tijdje kan missen. Het is dus aan jou om te besluiten of het het waard is om te kiezen voor deposito sparen of dat je beter gewoon kunt sparen. Besluit je om (een deel van) je spaargeld op een depositorekening te zetten? Let dan goed op alle geldende beperkende voorwaarden!