rekening vergelijken

Spaarrente blijft grotendeels gestabiliseerd in 2014

26 februari 2014

Stabilisatie van spaarrente in 2014

Verleden jaar was een slecht jaar voor de spaarrentes in Nederland. Gedurende het hele jaar daalde de spaarrentes, en na de zomer waren spaarrentes van meer dan 2 procent zelfs uitzonderlijk. Daarnaast zorgde een relatief sterke inflatie voor nog meer rentedruk. Ondanks dat de spaarrentes een neerwaartse trend vertoonde, stabiliseerde de trend zich steeds meer na de zomer. Na de zomer lagen de spaarrentes gemiddeld tussen de 1,5 en 1,6 procent.De voorspelling van menig analysten is dat het dieptepunt van de spaarrentes hoogstwaarschijnlijk is bereikt, en dat 2014 vooral in het teken zal staan van stabilisatie.

Geen groei in spaarrentes

De grootste reden dat de spaarrentes niet aantrekken, en de rentes in het algemeen, is dat de economie er niet significant beter is op geworden. Nog steeds vallen vele ontslagen, en worden er bezuinigingsmaatregelen genomen door de regering. Dit resulteert er in dat de gemiddelde Nederlander zuinig met zijn geld blijft omgaan, en daarom dus veel geld zal blijven dan wel gaan sparen. Als iedere Nederlander veel spaart (veel aanbod) dan zorgt dat voor lage rentes omdat de banken toch wel spaarders erbij krijgen.

‘The Big Picture’

In een groter perspectief verandert er ook niks. De directeur van de Europese Centrale Bank, de heer Mario Draghi, heeft reeds aangekondigd dat de rente van de Europese Centrale Bank (de ECB) laag zal blijven in 2014. In november 2013, verlaagde de ECB haar rente nog van 0,5 naar 0,25 procent. Deze historisch lage rente geldt voor banken die geld willen lenen van de ECB. Oftewel door de lage rente kunnen banken veel geld lenen van de ECB, en daarom voorzien in de grote vraag door spaarders. Het enige wat hoop geeft voor (snellere) verbetering van de spaarrentes is dat de vraag in de woningmarkt geleidelijk aantrekt. Wanneer er een grotere vraag is op de woningmarkt, is er een grotere vraag naar hypotheken. Wanneer er een grotere vraag naar hypotheken is, dan is er minder geld beschikbaar bij banken voor sparen.

Eindresultaat

Ondanks dat de rente aanzienlijk gestabiliseerd is en er geen significante verbetering of verslechtering wordt verwacht, is er hoop voor groei het derde of vierde kwartaal van dit jaar. Hoe langer het duurt, hoe verder de economische problemen achter ons komen te liggen, en de economie dus aan kan trekken. Gebaseerd op die algemene conclusie wordt er verwacht dat, wanneer dat gebeurd, er minder gespaard zal worden en de spaarrentes dus zullen aantrekkken.